• Cancel
    Filter
Filter

Efemera Müzayedesi

Efemera Müzayedemize 12 Ekim 2024 saat: 22:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 22:02 itibariyle canlı mezat başlayacaktır.

Her lot için bekleme süresi : 10 Saniyedir.

Adil bekleme süresi : 10 Saniyedir.

Kitap, Dergi ve Diğer Süreli Yayınlar hariç tüm ürünlerde, ürün ve komisyon bedeline %20 KDV eklenecektir. Komisyon Oranı: %20 "ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 1 HAFTADIR."

Lot: 2 » Kartpostal

İTTİFAK, I. Cihan Harbi, Başkumandan Vekili ve Harbiye Nazırı Enver Paşa, Ön Yüz: Edirne Selimiye Cami-i Şerifi (Edirne Fatihi Enver Paşa), Postadan Geçmiş Sansür Kaşeli

Enver Paşa, 23 Kasım 1881'de İstanbul Divanyolu'nda doğdu. Babası Ahmed Bey, sivil paşa unvanına sahip bir bürokrattı; annesi ise Ayşe Hanım'dı. Eğitimine küçük yaşta başladı, Manastır Askerî İdâdîsi ve ardından Harbiye'den mezun oldu. Genç yaşta askeri harekâtlara katıldı, özellikle Balkanlardaki çetelerle mücadelede başarılı oldu ve hızla yükseldi.

1909'da Berlin'e askerî ataşe olarak gönderildi ve burada Alman askeri sistemine büyük hayranlık duydu. II. Meşrutiyet’in ilanında ve 31 Mart Olayı'nın bastırılmasında aktif rol aldı. Enver Paşa, Trablusgarp Savaşı'nda direniş örgütleyip önemli başarılar kazandı.

İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin önemli liderlerinden biri olarak, 1913'te Bâbıâli Baskını'nda öncü rol oynadı. 1914'te Harbiye Nazırı oldu ve Osmanlı Ordusunu yeniden düzenlemeye girişti. Alman yanlısı politikaları nedeniyle Osmanlı’yı I. Dünya Savaşı'na soktu. Ancak, Sarıkamış Harekâtı'ndaki başarısızlık onun itibarını zedeledi.

Savaşın ardından Almanya'ya kaçan Enver Paşa, Berlin’de İttihat ve Terakki'nin yeniden örgütlenmesine çalıştı. Sovyetler Birliği’ne giderek Bolşeviklerle iş birliği yapmaya çalıştı, ancak 1922'de Orta Asya’da Basmacı Hareketi’ne katıldı ve aynı yıl Pamir Dağları'nda şehit düştü.

Cihan Harbi

İTTİFAK

Askeri Tarih

Details
Lot: 6 » Fotoğraf

Moda Tarihi, 15 Nisan 1324 [28 Nisan 1908] Sultan II. Abdülhamid Devri Stüdyoda Medreseli Bir Öğrenci, Fotoğrafhane-i Pirinten

II. Meşrutiyete yaklaşan günler.

Arkada Osmanlıca Dostluk Yadigarı, "Yâd-ı uhuvvet olmak üzere birader ve **rım Osman Beyefendiye takdim olunmuştur. Fi 15 Nisan 1324, İmza: Halid İzzet

Sosyal Hayat

6x9 cm

Details
Lot: 8 » Fotoğraf

Atatürk'ün Naaşının Taşınması: Ankara İlk Meclis Yolunda

9x6 cm

İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 23 Nisan 1920'de Ankara'da Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde açıldı. Kurtuluş Savaşı'nın devam ettiği bu dönemde, TBMM, hem milletin bağımsızlığını savunmak hem de yeni bir devletin temellerini atmak amacıyla kuruldu. Meclis, halkın iradesini temsil eden bir organ olarak, Kurtuluş Savaşı'nı yönetti ve 1921 Anayasası'nı kabul ederek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının zeminini hazırladı. Bu meclis, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun sonunu getirip modern Türkiye'nin doğuşunu sağlayan önemli bir kurum oldu.

Cumhuriyet Tarihi

Details
Lot: 10 » Fotoğraf

Atatürk'ün Naaşının Taşınması: En Önde Atatürk'ün Gazilik Madalyası, Arkada Atatürk'ün Manevi Kızı Afet İnan, İlk Meclise İlerleyiş

9x6 cm

Afet İnan, Türk sosyolog, tarihçi ve akademisyen. Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızıdır. Cumhuriyetin ilk tarih profesörlerinden olan Afet İnan, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde Türk devrim tarihi kürsüsünü kurmuştur.

Cumhuriyet Tarihi

Details
Lot: 11 » Fotoğraf

Atatürk'ün Naaşının Taşınması: Naaş Arkasında kinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü, Genelkurmay Başkanımız Mareşal Fevzi Çakmak ve Celal Bayar

9x6 cm

Mareşal Fevzi Çakmak (1876-1950), Türk askeri ve devlet adamıdır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde çeşitli cephelerde görev yapmış, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı'nda önemli roller üstlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecinde, Kurtuluş Savaşı'nda Türk ordusunun başkomutanlarından biri olarak görev yapmış ve 1921 yılında "Mareşal" rütbesine terfi etmiştir. Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşlarından olan Fevzi Çakmak, uzun yıllar Türkiye Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütmüş ve Türk ordusunun modernleşmesinde önemli katkılarda bulunmuştur. Siyaset yaşamında ise 1946'da Demokrat Parti'nin kuruluş sürecinde yer almıştır.

Cumhuriyet Tarihi

Details
Lot: 30 » Siyasi Tarih

Erken Cumhuriyet Devri, T.C. Diyanet İşleri Reisliği Antetli, Camilerin Kullanımı ve İşlerinin Nasıl Yapıldığı Hakkında, Dini Müesseseler Müdür M. Esat [Mehmet Esat Serezli] Islak İmzalı, 22 Nisan 1929

Mehmed Esad Serezli, 23 Şubat 1877'de Serez'in Eslimehatun Mahallesi'nde dünyaya geldi. Babası Serez Müftüsü Fethullah Fehmi Efendi, annesi ise Yusuf Muhlis Paşazade İbrahim Bey’in kızı Zekiye Hanım’dır. Mehmed Esad, ulema sınıfına mensup bir ailede yetişti. Eğitimine 1305 (1887/88) yılında Serez Rüştiyesi'nde başladı, ardından Mekteb-i Edeb'e geçti. İdadi'den mezun olduktan sonra fıkıh, hadis, tefsir ve Arap edebiyatı gibi dini ilimlerde eğitim alarak kıraat ilminde uzmanlaştı.

Millî Kütüphane’de bulunan beş defteri, Serez'in camileri, medreseleri, tekkeleri ve işgal dönemini anlatan bilgiler içermektedir. Bu defterler, Mehmed Esad’ın Serez’in tarihini ve kültürel yapısını kayıt altına almış olduğunu gösterir. Ayrıca Serez'de bir Dârülmuallimîn'in kurulmasında ve İttihat ve Terakki’nin eğitim faaliyetlerinde önemli roller üstlendi.

Meşrutiyet'in ilanı ile Selanik’te vilayet meclis üyeliğine seçilen Mehmed Esad, 1911'de ailesiyle İstanbul’a göç etti. Burada Meşihat Dairesi Medaris Müfettişliği, Ders Vekâleti Kâtipliği gibi görevlerde bulundu. 1917’de Edirne Müderrisliği makamına atandı ve eğitim alanındaki çalışmalarını sürdürdü. 1921'de İstanbul'da Dini Müesseseler Müdürü olarak görev yaptı. 12 Temmuz 1943’te emekli olan Mehmed Esad, 1963 yılında İstanbul’da vefat etti.

Mehmed Esad’ın yaşamı boyunca yazdığı defterler, Serez’in kültürel ve tarihi zenginliğini yansıtan önemli birer belge niteliğindedir.

Tiyatrocu Metin Serezli'nin Babası

Cumhuriyet Tarihi

Details
Lot: 35 » Süreli Yayın

Siyasi Tarih, Tasvir-i Efkar, 17 Temmuz 1918, Manşet: Berlin Sefirimizin [Resim: Hakkı Paşa] Beyanatı: Türkiye Bulgaristan Münasebeti - Hükûmet-i Osmaniye Düvel-i Merkeziye İttifakı - Garp Muharenatı ve Sulh Meselesi - İngiltere Şarkta Mağlup Olmalı - Hükûmette Vahdet - Sıhhiye Müzesini Ziyaret - Eşkal-i Zaman: Bam Bum...

Berlin sefiri iken vefat eden İbrahim Hakkı Paşa

Cihan Harbi

Basın Tarihi

İbrahim Hakkı Paşa, 18 Nisan 1863’te İstanbul’da doğdu. Babası, şehremaneti meclis reisi Sakızlı Mehmed Remzi Efendi’dir. Beşiktaş Rüşdiyesi ve Mekteb-i Mülkiyye’den mezun oldu (1882). Hariciye Nezâreti'nde staj yapıp ardından Mâbeyn-i Hümâyun mütercimliğine tayin edildi (1883). Hukuk ve Ticaret mekteplerinde tarih, idare hukuku, devletler hukuku dersleri verdi. Padişahın Fransızca tercümanı oldu (1891) ve Mekteb-i Mülkiyye’de idare ve devletler hukuku dersleri verdi. 1894’te Bâbıâli hukuk müşavirliğine, uluslararası komisyonlarda Osmanlı Devleti'ni temsil etmeye başladı. II. Meşrutiyet’in ardından Maarif nâzırı oldu (1908). Daha sonra Dahiliye nâzırı olarak görev yaptı ve seçimler konusundaki usulsüzlük iddiaları nedeniyle istifa etti (1908). Roma’ya büyükelçi olarak gönderildi. 1910'da sadrazamlığa atandı ve Osmanlı dış politikasında önemli rol oynadı. Trablusgarp Savaşı’nın başlaması üzerine istifa etti (1911). I. Dünya Savaşı sırasında Berlin sefiri oldu (1915) ve Almanya ile birçok anlaşmaya imza attı. 1917'de Brest-Litovsk görüşmelerine katıldı. 29 Temmuz 1918’de Berlin’de vefat etti. Naaşı İstanbul'a getirilerek Yahyâ Efendi Dergâhı’na defnedildi.

Details
Lot: 43 » Fotokart

Konya Şeyh Sadrettin Türbesi

Şehir Tarihi

Sadreddin Konevî (1210-1274), Fars asıllı önemli bir sufi düşünürüdür. Malatya'da doğmuş olup, ismini ün kazandığı Konya'dan alır. Babası Şeyh Mecdüddin İshak, Bağdat'ta fütüvvet teşkilatında hizmet etmiş, annesi ise ünlü sufi ve filozof Muhyiddin İbn El-Arabi ile evlenmiştir. Sadreddin Konevî, ilk dini ve tasavvufi eğitimini üvey babası İbn El-Arabi'den almış ve bu eğitim, onun tasavvuf anlayışının temelini oluşturmuştur. Hayatının büyük bir bölümünü Konya'da geçiren Konevî, burada bilim ve din adamlarıyla bir araya gelerek bir akademi oluşturmuş, ayrıca felsefi konularda Nasîrüddin Tûsî ile mektuplaşmalarda bulunmuştur. Konevî, İslam düşüncesine derin etkiler bırakan bir mutasavvıf olarak kabul edilmektedir.

Details
previous
Go to Page: / 4
next